Η Επιστήμη του Interstellar

The Science of Interstellar

Kip Thorne · Παναγιώτης Δρεπανιώτης

Ροπή · Εκλαϊκευμένη Επιστήμη · Σελίδες: 704 · Ημ/νία Έκδοσης: 2017-10-20

Aa Aa Aa Aa
Αποσπάσματα
“«Ο χρόνος για Εκείνους μπορεί να είναι απλώς άλλη μια φυσική διάσταση. Για Εκείνους το παρελθόν ίσως είναι ένα φαράγγι που μπορούν να το κατηφορίσουν και το μέλλον ένα βουνό που μπορούν να το σκαρφαλώσουν. Αλλά για εμάς δεν είναι. Εντάξει;»” “Ποιοι είναι οι κανόνες που διέπουν το ταξίδι στον χρόνο στο Interstellar;” “Αν οι σκουληκότρυπες επιτρέπονται από τους νόμους της φυσικής, τότε οι νόμοι του Αϊνστάιν επιτρέπουν τη μεταμόρφωσή τους σε μηχανές του χρόνου.”

Παρασκήνια

Το Interstellar είναι μια εκπληκτική ταινία επιστημονικής φαντασίας. Την πρώτη φορά που την είδα (γιατί στο μεταξύ την έχω δει κι άλλες, πολλές φορές) έμεινα άφωνος από τον ρεαλιστικό τρόπο που παρουσιάζει φυσικά μεγέθη που δεν έχει δει (και ίσως δεν δει ποτέ) το ανθρώπινο μάτι. Η σκουληκότρυπα, η μαύρη τρύπα Γαργαντούας, το τεσσεράκτιο, έννοιες οικείες σε κάθε αναγνώστη των μεγάλων συγγραφέων της επιστημονικής φαντασίας και σε κάθε θεατή των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών της διαστημικής όπερας απεικονίστηκαν ακόμα πιο φροντισμένα και, μαζί, πιο όμορφα από οτιδήποτε είχαμε φανταστεί ή είχαμε δει ως τότε.

Όταν ο εκδότης Πάνος Χαρίτος μού έκανε την τιμή να μου αναθέσει να μεταφράσω το βιβλίο για την επιστήμη πάνω στην οποία θεμελιώθηκε αυτή η μεγαλειώδης ταινία, συνειδητοποίησα επιπλέον πόσο επιστημονικά έντιμη είναι το Interstellar χάρη στον επιστημονικό σύμβουλο, τον Κιπ Θορν — χωρίς να είναι αποστειρωμένο από την καλλιτεχνική οπτική του σπουδαίου σκηνοθέτη Κρις Νόλαν. 

Ο μεταφραστής κάθε βιβλίου έχει το πλεονέκτημα να είναι ο πρώτος που θα δει το κείμενο στη γλώσσα του και θα το νιώσει να ζωντανεύει για να γίνει προσιτό σε χιλιάδες αναγνώστες. Έχει όμως και το πλεονέκτημα να γνωρίσει από πιο κοντά, άλλοτε ανάμεσα στις γραμμές και άλλοτε από ξεκάθαρες αναφορές του κειμένου, και τον συγγραφέα του. Αυτή λοιπόν η γνωριμία με τον Νομπελίστα Φυσικής του 2017, τον σπουδαίο επιστήμονα και πολύ ενδιαφέροντα άνθρωπο Κιπ Θορν, είναι το πραγματικό αποκορύφωμα του βιβλίου. Μέσα από την περιγραφή των παρασκηνίων για τη δημιουργία και την υλοποίηση της ταινίας, μέσα από την παρουσίαση της επιστήμης πάνω στην οποία βασίστηκε, αναδύεται σε ένα τρίτο επίπεδο ένα σπουδαίο μυαλό που δείχνει στον αναγνώστη πόσο όμορφη είναι η αληθινή επιστήμη, πόσο χρήσιμη ακόμα και όταν τα σημερινά ερευνητικά όριά της μοιάζουν πολύ μακριά από την καθημερινότητά μας αλλά βρίσκονται, στην πραγματικότητα, πολύ πολύ κοντά.

Παναγιώτης Δρεπανιώτης Αθήνα Οκτώβριος 2017